Жалпы ақпарат

Азиялық су буфолі өмірі

Pin
Send
Share
Send
Send


Буффало («Bovidae» латын сөзі) - үлкен, қысқа және қалың басы бар, түрлі-түрлі, көлденең сығылған және мүйізді мүйіздерді ұстап тұратын, үнемі құлақ асты, сирек шашты, сондай-ақ жабайы, күш пен зұлымдықпен, . Алайда, бұл түрлер жүйелі жабық топ құрмайды.

Бұл қалай көрінеді

Нағыз немесе азиялық жабайы шабуыл ұзындығы 2,6 - 3 метрге дейін, ал биіктігі 2 метрге дейін жетеді. Құйрықтың ұзындығы 50-60 сантиметр. Орташа салмағы 900-1000 кг, кейбір үлгілері 1200 кг-нан асады. Оның денесі жақсы және сирек шашпен жабылған, сондықтан мыжылған тері көрінеді. Оның түсі әдетте қара-қоңыр немесе қараңғы, аз ақшылдау болып табылады. Басы қалың және кең, қысқа морямен және үлкен, көрнекті маңдайымен. Мұрт кең және ашық, қара. Жоғарғы ерні ұзын және қатал шаштар.

Азия буфалының мүйізі тегістеліп, базаға мыжылған, сосын олар үшбұрышты және ортасынан бұрылып, үшбұрышты және бұралған. Олардың шыңдары алға және сыртқа бағытталған. Азиялық буфалдың мүйіздерінің ұзындығы 2 метрге жетеді. Құлақ ұзын және кең, сырты қысқа, ұзын шашта. Бастың бүйірлерінде көлденең орналасқан. Көз аз. Мойын қысқа және кең. Құйрық өте ұзын, дерлік жалаңаш. Аяғы орташа ұзындыққа ие, өте күшті.

Жапонияда, Непалда, Бутанда және Таиландта жабайы жапырақтарды мекендейді.

Азиялық жабайы шабуыл - бұл өте сұмдық жануарлар, тіпті ешқандай себепсіз адамдарға шабуыл жасай алады. Адам шабуылға жақындауға тиіс, ол қазірдің өзінде шабуылға дайын және шабуылға дайын. Ең үлкен қауіп - бұл екі миллиметр мүйізді мүйіздермен бейнеленген. Бұл жануарлар әрдайым жүгіре бастайды және олардың «қаруымен» ұрып-соғып, денені лақтыруға тырысады. Кейде жануардың бір соққаны адамның өмірінен айырылуына жеткілікті. Буффало өз жауын тастаған кезде, ол оның тұяқымен тебуді бастайды.

Көрініс

Азиялық буфал әлемнің ең үлкен бұқаларының біреуін дәлелді себептермен алды. Дене ұзындығы 3 м, биіктігі 1,80 - 2 м және массасы 800-1200 кг. Жануарлардың басында жарты түрінде - жануардың мақтанышы - керемет жалтыраған мүйіздерді безендіреді. Мүйіздерінің ұштары арасындағы қашықтық 1.90 м - 2 м-ге дейін жетеді, олар жағына қарай артқа қарай бағытталады.

Әйелдерінің мүйізі соншама үлкен емес, тікелей, кейде олар мүлдем жоқ.

Табиғи тұлғалардың аяғы жоғары және күшті, олардың ұзындығы шамамен 90 см., Денесі қап-қара, сирек, қара шашты қоңыр түске боялған.

Бұл буфалдың үйірме нұсқасы соншалықты қорқынышты емес көрінсе де, ол жабайы кузенінен әлдеқайда аз, ал оның мүйіздері иелерінің қауіпсіздігі үшін қиылады.

Сондай-ақ, түрлердің шағын өкілдері - Тамара мен Аноа. Бұрындары 106 см-ге дейін көтеріліп, салмағы 300 кг дейін, ал екіншісі 80 см және 300 кг дейін өседі.

Температура мен әдеттер

Терезе жабық болуы кейіпкерді ақтайды: су буйволы қатал. Жыртқыштарға қарсы батыл сөйлейтін тамаша шайқастар, күресте тіпті жолбарысқа қарсы тұра алады. Буффалоздар табында әсіресе қауіпті.

Агрессияны малдың кетіп қалған ескі мүйіздері сипаттайды. Олар әдет-ғұрыптарды ұрлауға бейім, ал қудалау жағдайында олар шабуыл жасайды, соның ішінде. және адам.

Мал шаруашылығы бейбітшілік пен бейбітшілік.

Су буфаллары үшін малға барады. Әдетте бұл сандар аз:

  • ересек бұқалар
  • жас буфалалардың бірнеше буыны
  • бұзау сиырлар.

Ең кішкентай ортасында, үлкендердің алдында, артында жас бұқалар орналасқан. Ұрпаққа қатаң жауап беру жоқ. Оның ескі мүшесі жақын жерде жүре алады: артта қалғандарды қайтарады.

Бір қызығы, бұл жануарлардың мінез-құлқы қауіпті болғанда: олардың бәрі бір-бірімен қопсытқыштарда жасырады немесе жарты шеңберді жасайды, содан кейін олар жолға шабуылдаған аңдарды аң аулау үшін.

Күлкілі жеткілікті, буфал достармен риносқа айналады, бірақ олар жолбарысты жек көреді.

Қай жерде өмір сүреді

Су буфасы Непалда, Таиландта, Индияда, Лаоста, Камбоджада, Т. Цейлон және Бутан. Бірақ бұл жануар Жердің басқа бөліктерінде: Солтүстік Африка, Орта Қытай, Месопотамияда өмір сүрген кездері болды.

Ішкі буфаллар, әрине, бүкіл әлемде кең таралған, олардың мекендеу ортасы - Австралия, Жапония, Америка (Оңтүстік және Орталық), Шығыс Африка, Кавказ және т.б.

«Азиялық» тағы бір атау - су буйволы - орынға қатысты өзінің артықшылықтарын толығымен сипаттайды. Жақын жерде суару үшін ғана емес, сонымен қатар күнделікті жүзу үшін де кең тоғандар (өзендер мен батпақтар) болуы керек. Олар сондай-ақ шөппен тығыз толтырылған жазықтарды талап етеді.

Күн тәртібі

Мәселен, су буйволы көбінесе судың жанында (оның екінші атауы шыққан) қалыпты бағытта өмір сүреді. Ол үшін бұл қажеттілік, ол керемет жүзгіш, ол суға батып немесе су астына түсіп, басына тек керемет мүйіздерімен қалдырады.

Осылайша, адамдар тіршілік ету орталықтарына тән жоғары температураны оңай көтереді.

Олар сондай-ақ, бүкіл денеге жабысып, оларға тікелей құрғап, ластанып кетуді жақсы көреді. Бірақ олар мұны лас болғандықтан емес, жылу мен жәндіктердің арқасында жасайды. Ұшқыштар, гафлидер және басқа қан сорғыштары жұмыртқа салған кезде олардың денелерін, құлақтарын, мұрындарын, жыныс мүшелерін және т.б. ұйымдастыруға бейімделді.

Су бөгеттері мен құстар да зиянкестерден құтылуға көмектеседі: олармен бірге сүйретіп, әшекейлер және т.б.

Бұл алыптар шөпті жейді, оның ішінде. түрлі суасты және жағалаудағы өсімдіктер. Қараңғыда олар піседі, ал түстен кейін қанағаттандырады, олар суға батырылады.

Ыстық мәселелер

Жабайы азиялық буфал адамдарға қызығушылық тудыратын кеңістікте өмір сүріп жатқандықтан, олар жай ғана аман қалады. Дала мен ормандардың адамзаттың дамуы су буфалының, тамараулардың және т.б. жай жоғалып кетуіне әкеледі. Бүгінгі күні мал шаруашылығы заңмен бекітілген, аң аулауға тыйым салынған, арнайы мекендейтін аумақтар ұйымдастырылған (Пабха, Қазиранға және т.б.).

Дегенмен, адам факторы тек қана гобия санының азаюына әсер етті. Өйткені, жабайы табиғаттың өздері жасандылармен араласады. Осындай одақтан кейінгі ұрпақ енді шынайы «азиялық» деп аталмайды.

Жануарлардың жалпы сипаттамалары

Буфало - бұл ірі жануар, оның салмағы 1000 кг-нан асып кетуі мүмкін, бірақ мұндай массасы жоқ. Өсу туралы айтатын болсақ, бұл көрсеткіш орта есеппен 1-ден 1,5 м-ге дейін, ал буфалдың қолдары ұзақ емес, күшті. Әрине, орташадан ауытқулар жануардың тұқымы мен мекендейтін орындарына байланысты.

Қызықты фактбұл буфалдың үлкені болса, соғұрлым салмақ түседі. Еркектер дәстүрлі түрде массивті, олар аналықтан ауыр, олар өздері үшін және олардың отбасылары үшін күресуге мүмкіндік береді. Әйелдер орташа салмағы 600 кг-ға дейін, алайда аноны сияқты эндемикалық түрлер 300 кг-ға жетеді.

Буффалондардың тән ерекшелігі - мүйіздердің болуы. Ең көп кездесетін тұқымдасы - африкалық буфал - мүйіздер тым үлкен емес, бірақ олар әртүрлі бағытта бағытталып, иілгіштікке ие. Сыртта, бас сүйегінің мүйіздерін актрециялау орны дулыға ұқсайды. Сондай-ақ, мүйіздері рекордтық деңгейге жетеді: ұзындығы 2 метрге дейін жететін су буфалы сияқты жануарлардың түрлері бар. Сонымен қатар, олар жоғары бағытталған емес, сонымен қатар жағына өсіп, соңында кері. Сондай-ақ жыртқыш жануарлар бар, бірақ бұл өте сирек құбылыс.

Буффаллер қайда тұрады

Буффало - бұл бұқалардың түріне жататын жануар, бірақ ерекшелігі бар: олардың мүйіздері бос. Ресейде немесе Украинада бір адаммен, тіпті одан да көп буффалондардың отбасымен кездесуі сирек кездеседі. Бұл мүйізді жануардың табиғи мекендейтін орны - қатты қыста болмаған ыстық климаты бар ел.

Қазіргі уақытта осы жануарлардың төрт кіші түрі ерекшеленеді:

  • Тамаро.
  • Эндемикалық ано немесе гном (шағын, кішкентай).
  • Азия (тағы бір Үндістан), Sulawesi аралдарында ортақ.
  • Африкалық буффало (Африкада тұрып жатыр және ең таралған).

Әрине, тіршілік ету ортасы жабайы жануарға әсер етеді, ол климатқа бейімделеді.

Дегенмен, қазіргі уақытта жануар көптеген мемлекеттердің заңымен қорғалады, өйткені олардың саны жаппай қысқартылады. Кейбір түрлері, мысалы, аноа, Қызыл кітапқа мәжбүрлеп орналастырылады, өйткені түрлер жойылу шегіне жетеді. Кейбіреулер мұны жаһандық жылынумен байланыстырады, біреу осы жануарларға аң аулаудың себебі, браконьерлерді көреді.

Африка буфолоы

Африкандық буфало немесе қара буйволдар (лат. Syncerus caffer) - Африкаға тараған бұқалардың түрі. Боттың ішкі әйгілі өкілі болғандықтан, Африкалық буфал өте ерекше және Синсерустың жеке түрімен ерекшеленеді (бұл Африкада тұратын бұқалардан тұратын жалғыз бұқа).

Хабитат және өмір салты

Қазірдің өзінде жануарлардың аттарынан африкалық құрлықта өмір сүретіні анық. Бірақ африкалық бұқаларды ұнататын аумақты нақты анықтау мүмкін емес. Ормандарда, саваналарда және тауларда бірдей жақсы өмір сүре алады. Облыстың негізгі талаптары судың жақындығы болып табылады. Саваналарда Кафира, Сенегалия және Ніл аралықтары қалады.

Жабайы, африкалық буфалдың үлкен колонияларында адамдардан алыс жерлерде кездеседі. Жануарлар оларға көп сенбейді және кез-келген басқа қауіп-қатер сияқты олардан аулақ болуға тырысады. Бұл жағдайда олар керемет сезім мен есту сезіміне ие болады, бұл көрініс туралы айту мүмкін емес, ол идеалды деп аталмайды. Жас ұрпақтары бар әйелдер әсіресе мұқият әрекет етеді.

Ұрпақты ұйымдастыру және оның иерархиясы ерекше назар аудару керек. Ең аз қауіптілік кезінде бұзаулар табынға терең енеді, ал ең ересек және тәжірибелі адамдар тығыз қалқаны қалыптастырады. Өздері арасында арнайы сигналдар арқылы байланысады және олардың болашақ әрекеттерін айқын анықтайды. Барлығы, әртүрлі жастағы 20-дан 30-ға дейін адам саны бар.

Адамдарды пайдалану

Африкалық буфалға үлкен қауіп төндіреді және адамдармен қарым-қатынас жасауды қаламайтынына қарамастан, олар әлі де алыптар алып, үйде сәтті пайдаланған. Урбандар бұл жануарларды тартқыш күш ретінде пайдаланады, егістік және басқа да дақылдардың егістік жерлерін емдейді.

Сондай-ақ, африкалық буфло мал тәрізді. Олар ет үшін өсіріледі және бұзау ең жоғарғы салмағына жеткенше әрқашан күте бермейді. Әйелдер сүттің үлкен мөлшерін сүтпен қамтамасыз етеді. Ол ірімшік сияқты қатты және жұмсақ ірімшіктерді жасау үшін қолданылады және олар оны ішеді.

Африкалық шабдалыды сойып болғаннан кейін, етден басқа, көптеген пайдалы заттар да қалады. Мысалы, тері қоқыс, декорация немесе оны тігу үшін қолдануға болады. Енді интерьер массивтік мүйіздермен безендірілген және бұрын олар бақшаны жұмыс үшін қарабайыр құралдар жасау үшін қолданылған. Сүйектер тіпті бизнеске кіреді - олар пеште қатып, ұнтақталған, олар басқа үй жануарларына тыңайтқыш және азық қоспасы ретінде пайдаланылады.

Халықтың жағдайы мен қауіп-қатерлері

Африкалық буфал XIX-XX ғасырдың бірінші жартысында бақыланбаған ату салдарынан қатты соққыға жығылған үлкен африкалық тұяқтылардың жалпы тағдырынан аулақ болды. Дегенмен, буффало популяциясы, мысалы, пілдерден, мысалы, аң аулаудың күрделілігі мен қауіптілігімен, құндылықтармен немесе құнды мүйізі бар ринокероздармен бірдей пілге ұқсамайтын коммерциялық құндылықтардан әлдеқайда аз зардап шекті. Сондықтан буфалдың саны өте жоғары болып қалды. Буффалондардың арасында үлкен бүліну 19-шы ғасырдың соңында Ақ қоныстанған малмен бірге Африкаға әкелінген ірі қара малдың эпизоотиясын жасады. Бұл аурудың буфалондар арасында алғашқы ауру 1890 жылы байқалды.

Қазіргі уақытта буффало, бұрынғы мекендейтін жерлердің көптеген жерлерінде жоғалса да, әлі де көп жерде. Африканың барлық кіші түрлерінің буффалондарының жалпы саны миллионға жуық бағытта бағаланады. Халықтың жағдайы, Халықаралық табиғат қорғау одағының бағалауы бойынша, «аз қауіп-қатерге ұшырайды, бірақ табиғат қорғау шараларына байланысты» (төменгі тәуекел, сақтау тәуелді).

Африканың бірқатар жерлерінде қорғалатын аудандарда тұрақты және тұрақты буффаллы популяциялар тұрады. Серенгети және Нгоронгоро (Танзания) және Ұлттық саябақ сияқты әйгілі қорларда көптеген буфало. Крюгер (Оңтүстік Африка). Буффалодан жасалған үлкен табындар Замбияда, Луангва өзенінің аңғарында орналасқан.

Табиғи қорықтардан тыс жерлерде буффалға қауіп төндіреді. Буффало мәдениет ландшафтына мүлдем ұшырамайды және ауыл шаруашылық жерлерінен қашуға тырысады, сондықтан африкандықтардың тұрақты өсіп келе жатқандығы сөзсіз, жерді аулау және жерді дамыту буффалондардың санына теріс әсер етеді.

Көптеген буфал әлемдегі хайуанаттарда кездеседі. Олар тұтқында жақсы ойнайды, бірақ олардың мазмұны өте қиын - хайуанаттар бағанасы кейде өте агрессивті. Хайуанаттар бағында қайтыс болған шабуылдардың қайтыс болғаны анықталды.

Су буфолі

Азиялық буфало немесе су буфалы (лат. Bubalus arnee) - мүйізді отбасының тұяқты сүтқоректілігі. Ең ірі бұқалардың бірі. Ересектер ұзындығы 3 метрге жетеді. Соққандардың биіктігі 2 м-ге жетеді, салмағы 1000 кг, кейбір жағдайларда орташа есеппен 1200-ге дейін жетеді, ал ересек ер шамамен 900 кг салмақ түседі. Мүйіздер 2 м-ге жетеді, олар жақтарға және артқа бағытталған және жартылай айлы нысаны мен тегістелген бөлігіне ие. Сиырлардың кішкентай немесе жоқ мүйіздері бар.

Көріну сипаттамасы

Су буфолы түрінің кем дегенде 6 кіші түрін қамтитынына қарамастан, олардың барлығы сыртқы көріністің ұқсас сипаттамаларына ие. Олардың кейбіреулері мүйіз. Біршама артта өсіп келе жатқан ұзын, жыртқыштар мен адамдар үшін, сондай-ақ басқа жануарлар үшін бірдей қауіпті қаруды жоғары деңгейге дейін тегістеп қояды.

Буфал сиырларында мүйіздер бұқалар сияқты айқын емес, олар пішінде ерекшеленеді - олар қисық емес, бірақ тікелей. Сексуалдық диморфизм өлшемді көрсеткіштерде де көрінеді - әйелдер анағұрлым аз.

Үнемі бұтақ, бұтаның түрін қоспағанда, биіктігі шамамен 2 метрге жетеді. Ересектерге арналған буфал орта есеппен 900 кг-ға дейін. 1200 кг-ға дейінгі салмақтағы кейбір адамдар бар. Баррель тәрізді дененің ұзындығы шамамен 3-4 метрді құрайды. Басқа буйволдармен салыстырғанда, үнді бұқаларының салыстырмалы түрде жоғары аяқтары бар. Түрдің өкілдері ұзын (90 см-ге дейін), үлкен қалдықтары бар.

Табиғаттың үлкен мөлшерінен басқа, табиғи табиғатта 26 жасқа дейін жететін ұзақ өмір сүрген үнді буфалаларын марапаттады.

Арал және түрлерді сақтау проблемалары

Жабайы жапондық буфолдар Үндістан, Непал, Бутан, Тайланд, Лаос және Камбоджада, сондай-ақ Цейлонда тұрады. ХХ ғасырдың ортасында Малайзияда буффалоздар табылды, бірақ қазір, жабайы жануарлар жоқ. Mindoro аралында (Филиппин) ерекше табиғат қорығында Иглиттің «Тамарау» (В.Миндоренсис) атты ерекше, кішігірім кіші түрлері кездеседі. Бұл кішігірім көрініс көзге көрінбеді.

Бірақ буффалоның тарихи ауданы зор. Артынан алғашқы мыңжылдықтың басында. е. су буйволдары Месопотамиядан оңтүстік Қытайға дейін кең аумақта кездесті.

Көптеген жерлерде буфаллар енді қорғалатын аудандарда тұрады, олар адамға үйренеді және сөздің қатаң мағынада жабайы болып қалады. Үнді буфало Австралияда 19 ғасырда енгізілді және континенттің солтүстігінде кеңінен қоныстанды.

Азиялық елдерде су буфалының мекендейтін орны мен молшылықты үнемі төмендейді. Мұның негізгі себебі аң аулау емес, ол әдетте шектелген квоталармен шектеледі және жүргізіледі, алайда мекендейтін орындардың жойылуы, суланған аумақтарды жырту және қоныстау. Табиғи ортада жабайы буфал өмір сүре алатын орын азаяды. Шын мәнісінде, қазіргі уақытта Үндістан мен Шри-Ланкада жабайы буфал мекендейтін жерлер ұлттық саябақтармен толықтай байланысты (Үндістанның белгілі Ассам штатында белгілі Казиранга ұлттық саябағы мыңдаған бастан астам буффал табыны бар). Непал мен Бутандағы жағдай әлдеқайда жақсы емес.

Тағы бір күрделі мәселе жабайы шаяндарды тұрмыстық заттармен үнемі өтіп отырады, сондықтан жабайы түрлер біртіндеп қанның тазалығын жоғалтады. Бірақ бұған жол бермеу өте қиын, себебі жабайы шабуылдардың бәрі адамдарға жақын жерде өмір сүруі тиіс, демек, үй жануарлары бос жайылымда ұсталады.

Өмір салты мен мінез-құлқы

Үнді буфаллары үшін шөптің өмір салты тән. Кішкентай топтар көшбасшыдан қалыптасады - көне бұқа, бірнеше жас еркек, сондай-ақ бұзау және сиыр. Қауіп төнгенде, таблетка мүмкіндігінше тезірек өз қудалаушыларынан кетуге тырысады. Однако затем животные перегруппировываются и ожидают врагов для лобовой атаки, причем часто на своих же следах. В любой ситуации старшие животные пытаются защитить молодняк.

Индийский буйвол в природе связывает свою жизнь со стоячей водой: озерами или болотами, в крайнем случае, он соглашается на реки с медленным течением.

Водоемы играют важную роль:

  1. Являются источником питания. Тұтынылатын өсімдіктердің жалпы көлемінің 70% -ке дейін су өседі. Бұзаудың қалған бөлігі жағалау аймағында жейді.
  2. Үнді бұқалары күннің қызуымен күреседі. Әдеттегідей, буфаллар кешкі немесе таңертең тамақ іздеу үшін бөледі. Күні бойы жануарлар жағалаудағы балшықтан шықпайды немесе суға батырылады. Ауадағы жалғыз бөлшегі - басы.
  3. Сарқырамалар суда өмір сүреді, әрдайым құстардың көптігі, әсіресе, ақ құстар бар. Олар паразиттерді жеңуге көмектеседі. Бұл бұқалардың тұрақты спутниктері жетпеген жәндіктер суда өледі.

Сонымен қатар үнді бұқалары табиғи ресурстардың көбеюінің қажетті көздерінің бірі болып табылады. Олардың жасайтын көңі қоректік заттардың толтырылуына ықпал етеді және жасыл массаның қарқынды өсуін қолдайды.

Шағын аралды буффалі

Филиппиндерде, дәлірек айтқанда, Миндоро аралында шағын күлкілі буфало тамару тұрады. Оның биіктігі тек 110 см, дене ұзындығы 2-3 метр, салмағы 180-300 кг. Сыртқы көріністе ол анфелопаға қарағанда ұқсас. Tamarou буфалының мүйіздері тегіс, қисық, әрқайсысының ұзындығы шамамен 40 см, олар үшбұрышты негізде құрайды. Пальто жұқа, қара немесе шоколад, кейде сұр.

Тіпті 100-150 жыл бұрын тамару буфолы өмір сүрген жерлер көп емес еді. Mindoro аралында безгектің өте қауіпті штаммы болды, ол үйренуге қорқады. Жануарлар тропикалық қасапты қорқынышсыз оңай жүре алады, өйткені аралдарда ірі жыртқыштар жоқ, ал тамарудың ең үлкен түрі бар. Бірақ олар маляриямен күресуді үйренді, арал араласып, халықтың күрт азаюына әкелді. Енді әлемде бұл түрдің 100-200-ден астам адамы жоқ, ол Қызыл кітапқа енгізілген.

Sulawesi аралында тағы бір кішкентай буфал өмір сүреді. Бұл анара, тіпті тамарудан гөрі, кішігірім. Anoa өсімі 80 см, ал дененің ұзындығы 160 см, ал әйелдер шамамен 150 кг, ал еркектер 300 кг-ға жетеді. Олардың денесінде жүн жоқ, олардың терісінің түсі қара. Балалар дерлік қызыл дүниеге келеді. Бұл буфалдың екі түрі бар: тау және қарапайым буффало аноа. Жазықта үшбұрышты кесілген, ұзындығы шамамен 25 см болатын бірқалыпты мүйіздер, таулы жерлерде олар бұралып, дөңгелек.

Кішкентай аралдық буфалдың өмір сүру ұзақтығы 20 жылға жуық, бұл басқа түрлерге қарағанда ұзағырақ. Аноа қазір өте сирек кездеседі. Индонезияда қорғалғанына қарамастан, жануарлар көбінесе браконьерлердің құрбаны болады. Барлық жерде, адам пайда болған жерде, аумақтың белсенді дамуы басталады.

Sulawesi ең тығыз қоныстанған аралдардың бірі болып табылады, өйткені халық үшін жақсы әсер етпейтін Аноа үшін аз және аз орын бар. Мүмкін, көп ұзамай бұл көріністі тек фото және бейнеде көруге болады.

Азия немесе су буфолы

Қазіргі уақытта азиялық шабуылға тап болған жағдай өте ыңғайсыз болып көрінеді. Өйткені, ол жойылып кету шегіне жетіп жатыр, көбінесе жабайы адамдар үйленген адамдармен белсенді түрде араласады. Нәтижесінде қан араласады, су буфолы түр түрінде нашарлайды. Бірақ жағдайды түзетуге кеш емес, өйткені «азиялықтар» жасанды түрде өсірілетін аз ғана қорлар бар. Иә, кейбір елдерде табиғи жағдайларда қауіпсіз орындар бар.

Көбірек біліңіз

Тур - үй сиырларының жойылған бабасы

Жабайы бұқалар: осы ежелгі жануарлардың қандай ұрпақтары табиғатта өмір сүреді?

Якут Бюрнка Якутиядан келген бірегей бұйра жануар.

Азиялық, су буйволдары

Бұл ең ірі өкілдерінің бірі. Ересек бұқалар ұзындығы 3 метрге дейін, ұзындығы шамамен 2 метрге дейін өседі. Орташа алғанда, бұқа 900-950 кг салмақ түседі, бірақ мұндай жағдайлар қасық салмағы 11,200 кг-ға жетті. Осындай ер адамның ұзындығы шамамен 2 метр болатын үлкен қара мүйіздері бар. Әйелдерде мүйіздер бар, бірақ әдетте олар еркекке қарағанда кішкентай. Жануарлардың денесі қатты қара шашпен жабылған.

Су буфолы үй жануарлары сияқты, аз және аз жабайы. Әрбір өзін-өзі құрметтейтін аңшы өз үйінде су буфалының мүйізін іліп қоюды қалайды. Үлкен еркек бычасын аң аулау шындық сыйақы аңшы үшін. Көптеген жабайы үлгілер жоқ болғандықтан, олар үшін аң аулауға тыйым салынады, бірақ осындай елдер бар - Австралия, онда аң аулау шектелген, бірақ рұқсат етілген. Мұндай елде бұл жануар жыртқыш, агрессивті, қуатты аңдар болып табылады, егер бұл жыртқыш жануарды жолбарыстағы шайқаста салыстырсақ, бұқа бұйыратынына сенімді бола аламыз.

Сиырдың жүктілік мерзімі орташа есеппен 300-ден 330 күнге дейін созылады, содан кейін босану басталады, ал әйел тек бір бұзауды тудыруы мүмкін. Бұзау кезінде азықтандыру кезеңі шамамен 6 айдан 9 айға дейін.

Буффало мекендеу ортасы

Ең көп таратылады Жануарлардың мекендейтін орны - Оңтүстік Азия, келесі елдерде:

  1. Үндістан
  2. Лаос
  3. Бутан
  4. Непал
  5. Таиланд
  6. Камбоджа
  7. Цейлон

Бұл ірі бұқаларды пайдалану негізінен үй шаруашылығында. Ежелден бері адамдар үй жануарларын кеңінен қолданғанын білеміз. Уақыт өте келе бұл жануарлар болды жеткізілді әртүрлі елдерде адамзатқа қызмет ету үшін:

  1. Жапония
  2. Орталық Америка
  3. Оңтүстік Америка
  4. Судан
  5. Африка
  6. Мадагаскар аралы
  7. Оңтүстік Еуропа
  8. Закавказье
  9. Украина (Закарпатия және Львов облыстары)

Оларды аз жабайы етеді, олар қорғалған жерлерде өмір сүреді, олар адамдарға үйренеді. Мұндай жануардың өмір сүруінің өте маңызды шарттары болып табылады. Сондықтан уақыттың осы кезеңінде олардың сандары азайып, аң аулау онымен ешнәрсе жасамайды, бұл олардың барлығы үшін қоршаған ортаға сәйкес келмейді.

Азиялық буфало үйде

Ішкі буфолды жабайы табиғаттан құрастыра аламыз, қысқа мүйіздер және жұмсақ кейіпкер. Жабайы ер адамның үйінен гөрі көбірек денесі бар. Бұл жануарлардың пайдалы екендігі олардың жақсы екендігі. тартқыш күш. Олар жиі суару алаңдарында немесе кез-келген басқа емде қолданылады. сондықтан сіз ертегілерден немесе мультфильмдерден есіңізде бола аласыздар, себебі казактар ​​осы бұфал бұқаларының көмегімен сөмкеде тұз тасымалдайды. Олар баяу жүрді, бірақ қатаң әрі ұзақ қашықтықта жүрді. Сондықтан бұл жануарлар тропикте бағаланады.

Буффало сүті

Бұл жануарлар тек ауыл шаруашылығы жерлерінде жұмыс істеуге ғана емес, тамақ өнеркәсібіне де пайдалы. Буффало сүт малына жатады. Сүт өнімділігі сиырға қарағанда бірнеше есе төмен. Буффало сүті қарастырылады экзотикалық. Оның құрамында калориялар өте жоғары, 110 ккал-ға жуық май бар. сонымен қатар сиырдың сүтімен салыстырғанда жоғары қоректік құндылыққа ие. Бұл жағымды дәмді, ақ түсті және тән иісі бар.

Буффало сүтінің химиялық құрамы әйелдің емшек сүтіне ұқсайды. Буффало сүті Оңтүстік Азия елдерінде танымал. Үндістаннан бастап сиыр - қасиетті жануар, буфало халқы сиырдан асып түседі. Бұл жануарлардың ең ірі шаруа қожалығы да бар.

Біз осы сүттен жазғандай, олар ғана емес жоғары сапалы ірімшік, сонымен қатар тұтас түрде пайдаланылатын шай немесе кофеге қосылады, тіпті сиыр жасайды, сөренің жарамдылық мерзімі сиырдың сүтінен сары майдың барлық сақтау мерзімдерінен асады.

Сондай-ақ, бүгінгі күннің өзінде мұнда үй шаруасындағы жекпе-жектерді қамтитын ойын-сауықтар кең таралған. Байқаудың алдында бұқалар бордақыланып, шайқасқа дайындалды. Әрбір иесі өз бұқаын аренаға алып кетіп, сонда қалдырады. Бұзалар бір адам өрісінен қашып кетпейінше немесе жеңілгендіктің белгісі ретінде оның тұяқтарында жатыр. Әдетте туристерді осындай көруге болады.

Кім үлкен: су буйволы немесе африкалық

Тағы бір үлкен және күшті бұқа - бұл азиялық конгломердан әлдеқайда кем емес Африка,

  • сәл қысқа - сарқылу кезінде 180 см,
  • салмағы - 1300 кг дейін
  • мүйіз көлемі 190 см.
Дегенмен, шыдамдылық пен қастық табиғатта олар өте ұқсас және өздеріне қарсы тұра алады, арыстандар мен жолбарыстар сияқты, немесе адам алдындағы үлкен жыртқыштар алдында өздерін тоқтатпайды.

Тарату және мекендеу ортасы

«Үндістан» және «Азиялық» атауы буффалдың аумақтық үлестірілімін береді. Бұл ірі сүтқоректілер келесі аймақтарда кездеседі:

  • Цейлонда,
  • Үндістанның кейбір өңірлерінде,
  • Таиландта,
  • Бутан
  • Индонезия
  • Непал,
  • Камбоджа
  • Лаос.

Су бусы еуропалық және австралиялық құрлықтарда да кездеседі. Жыртылған жеке тұлғалар көбінесе жаппай жағдайдан оқшауланғандықтан тұтқында жүреді.

Өмір салты, мінезі мен әдеті

Қуаты мен күш-қуатына қарамастан, буфаллар абайлап және ақылды жануарларға айналады және адамдармен қажетсіз қарым-қатынастан аулақ. Егер елді мекендер жақын болса, бұқалар түнгі өмірге өз өмірін өзгертеді. «Су буйволы» деген атау олардың мекендейтін жерлерін айтады. Міне, олардың кейбір әдеттері:

  1. Өмірінің көп бөлігі бұқа суда, яғни оның туған элементі болып табылады: өзендерде, батпақтарда, көлдерде, тоғандарда. Жануарлар суға толығымен түсуді жақсы көреді, тек бетіндегі мүйізі мүйізі бар басын ғана қалдырады. Бұл жылу мен паразиттерден құтылудың жақсы тәсілі.
  2. Жерде су объектілері жақын жерде орналасқан қалың бұталарсыз, құрғақ және үнемі жапырақты ормандарда болуды артық көреді.
  3. Ашық жерлерде жануарлар азық-түлік іздеуде сирек кездеседі.
  4. Таулы жерлерде буфалдар 2500 метрден астам биіктікке дейін көтеріледі.
  5. Жануарларда 10-12 бас табыны бар: 1-2 еркек, 4-6 анасы, қуысы бар және жас. Сонымен қатар, отбасын ірі топтарға біріктіруге болады.
  6. Ұрықтың бастығы әдетте ең көне және ең тәжірибелі буфал болып табылады: қозғалысы кезінде ол көшбасшы ретінде алға шығуы немесе шегінуді жабуы мүмкін.
  7. Әйелдер көшбасшылары пирсинг қаупі туралы ескертеді, одан кейін оның қамқорлықтары тоқтап, тоқтап қалады.
  8. Қауіп-қатер анықталғаннан кейін буфаллар соғыс тәртібін алады, бірақ олар ешқашан шабуыл жасамайды: олар басқа жануарларды бейбіт түрде емдейді және қақтығыстарға баруды ұнатпайды, бірақ орманның шабуылына тыныштықпен шығуды қалайды.
  9. Егер қақтығыс болмаса, онда бұқа шақырылмаған қонаққа шабуыл жасай алады: бір мүйізді ұрып-соғып, жауды айтарлықтай қашықтыққа тастай алады.
  10. Ересектерге арналған буфал әдетте кәрілікке жақын, олардың сипаты айтарлықтай нашарлайды және жас адамдарға қарағанда агрессивті болады. Кейде қарт адамдарға шабуыл жасаған қарттар болған.

Табиғатта буфаллар не жейді?

Сонымен қатар, су қоймалары буффаллерге жоғары температураға төтеп беруге көмектеседі, олар сондай-ақ олар үшін азық-түлік көзі болып табылады: буферлік тағамдардың 70% дейін суда, қалғандары жағада. Су буфетінің диетасы мыналарды қамтиды:

  • шалғынды шөптер мен өрістер
  • өсімдік жапырақтары
  • жас қашу
  • бамбук бұтасы,
  • бұта шөптері
  • балдырлар
  • батпақты шөптер.

Асылдандыру

Төменде азиялық буфалды көбейту принциптеріне қатысты ақпарат ұсынамыз:

  1. Табиғи мекендейтін Үнді бұқаларында руды және балапанның белгілі бір маусымы жоқ. Бірақ көбінесе күзден бастап көктем ортасына дейін (қараша - сәуір) болады. Бұл жануарлардың жылы климаттық жағдайында өмір сүріп жатқандығы және жылдың әртүрлі кезеңдерінде сезінуіне байланысты.
  2. Жануарлардың жыныстық жетілуі екі-үш жылда орын алады.
  3. Кәдімгі кезеңде жас ерлі-зайыптылар уақытша табын қалыптастырады. Еркек бір-екі километр радиуста естілетін, бұғы жарқылына ұқсайтын қатты дыбыс шығарады.
  4. Еркектер өз күштерін көрсете отырып, бір-бірімен ауыр жарақат алмайтын күрес жүргізеді.
  5. Әйел ерлі-зайыптыларға қызығатын арнайы жұпар иісін таратады және олардың жұбайына сигнал береді. Осыдан кейін, ол орынға жеткен еркекпен сіңдірілген.
  6. Су буфолдарының жүктілігі 9-10 айға созылады.
  7. Еңбектің басталуымен буфал өсіп кетеді, ал екеуі сәбилермен бірге малға оралады.
  8. Әдетте, әйелде қызыл түсі бар бір пушистый бұзау және салмағы 40-50 кг салмақ бар, ол анасы мұқият лақтырып, аяқтарында көтеріледі.
  9. Бала сүтпен тамақтандырып, 6-9 ай бойы анадан тұрады. Осы кезеңнің соңында бала бір жасқа дейін тамақтандырады, бірақ анасы баланы азықтандыруға ішінара ауысады.
  10. Үш жылдық кезеңде еркектерге арналған бұзау ата-аналарда сақталады, содан кейін отбасылық отарлар орнатылады. Әйелдер ана табындарында өмір сүреді.
  11. Әрбір әйел екі жылда бір рет шешіледі.

Халық және сақтау мәртебесі

Бүгінгі күні, көбінесе, су қорғандары адамның қорғалатын аумақтарында тұрады. Үндістанда жабайы бұқалардың мекендейтін орны ұлттық маңызы бар саябақтарға (мысалы, Ассамдағы Казиранга ұлттық паркі) толықтай байланысты, онда аңшылық қатаң реттеледі. Осындай жағдай Цейлон аралында дамыды. Бутан және Непал елдерінде Үнді бұқаларының саны мен ауқымы үнемі төмендейді. Мұның себебі - адам қызметінің арқасында табиғи мекендейтін аумақты қысқарту. Су буфолоының пайда болуына тағы бір елеулі қатер - олардың тұрақты тұрып қалуы, бұл генофонның тазалығын жоғалтуға әкеледі. Қорытындылай келе, бүгінгі таңда бұл керемет жануарлардың халқы олардың табысты көбеюі мен адамның табиғат қорғау шаралары арқасында сақталып отырғанын атап көрсетеміз.

Pin
Send
Share
Send
Send