Жалпы ақпарат

Қара аққу: Австралиялық «абориген»

Pin
Send
Share
Send
Send


Қара аққу - бүкіл әлемде орналасқан экожүйелердің көбінде көрінетін әдемі су құсы. Мұндай құстардың талғампаздығы мен рақымдылығымен ерекшеленеді, ақ аққулардан олардың негізгі айырмашылықтары - тіршілік ету ортасы, өлшемі және сипаты. Қара түсті аққудың бейнесі аң аулаушылар арасында ғана емес, сонымен қатар арман кітаптарын құрастырушылар арасында танымал болды.

Қара аққудың отаны - Австралия. Сондықтан бұл түрдің даңқы бүкіл әлемге тек материяны ашқаннан кейін ғана таралды. Белгілі құрлық аз зерттелген, бірақ планетаның басқа бөліктерінен жоғалып кеткен өсімдіктер мен жабайы табиғаттың көптеген өкілдерінің бар екені белгілі. Өкінішке орай, қара аққулар популяциясы азаяды және оның пайда болуы жоғалудың шегіне жетеді. Бұндай құсты бүгін тұтқында ұстау қиын міндет.

Құстардың шелегі ақ түсте көмір түсті болады. Ақ қауырсындарды және олардың ақшыл түстерін қосу бұған ықпал етеді. Олардың гүрілдері, дыбыссыз аққулардан айырмашылығы, жарқын қызыл. Құстың паузы, сонымен бірге көк-қара немесе көмір түсті болады. Алайда, жас құстар ересектерге ұқсамайды. Олардың қызғылт шелектегі және қызғылт тұмсығы өзінің танымал түсіне бес айдан кейін ғана ие болады. Көбіне құстың негізгі және гумеральды қауырсындары бүгілуін көруге болады.

Cygnusatratus өлшемі бойынша ерекшеленеді. Осылайша, үлкен өлшемдері (дене ұзындығы бір жарым метр болуы мүмкін) құстардың осы өкілінің қанатының екі метрге жетуі мүмкін. Қара аққу және ұзын мойын, сау басы және қысқа жағы түсті. Мойынның ұзындығына байланысты құс жеткілікті үлкен тереңдіктегі су объектілерінен тағамды алуға болады. Алғашқы көріністе ертегі бейнесі және көрінетін тегістігі мен сабырлығы аққулардың жылдамдығына әсер етпейді.
Өмір салты

Қара аққу өте сирек кетеді. Мұны қанаттардың құрылымы ғана емес, сондай-ақ ұзындығы 70 метрлік ашық кеңістіктің қажеттілігі, сондай-ақ, тұрақсыз өмір салты. Жылы климат, сондай-ақ азық-түлікте қарапайым болмаса, аққуды ұзақ уақыт бойы қалуға мүмкіндік береді және тек қана экстремалды жағдайларда жаңа жерге ұшуға мүмкіндік береді.

Құстар, негізінен, өсімдіктерге беріледі, бұл кейбір жағдайларда оны ұйқы ұйымдастыруға арналған құрал ретінде пайдаланылады. Айта кету керек, ұялар екі серіктестің резервуарына барынша жақындатылған. Сонымен қатар, аққулар қуырылған шөптерге, амфибияларға және шаян тәрізділерге тамақтанады. Бұл жағдайда ұя салатын жер егістік алқапқа жақын орналасқан болса, онда құстардың рейдтерде жүгері немесе бидай жеуге болады. Ұяның жанында азық-түлік көп болса, қара аққулар өз жерін ұзақ уақыт өзгертпейді.

Қара аққу - бұл жұптасқан біріккен адамдардан тұратын колонияларда тұратын мектеп құстары. Колониялардағы жұптардың саны елуге дейін болуы мүмкін. Бір қызығы, қара аққулар бірдей секс жасай алады. Бұл жағдайда ерлер әйелдерді тек жұмыртқа төсеу үшін шақырады, содан кейін оларды шығарып, жұмыртқаны инкубирлеуге болады.

Сүйіспеншілік пен тыныштық - аққудың негізгі ерекшеліктері. Дегенмен, кейбір жағдайларда жас адамдар олардың өмір сүру ортасына қоныс аударуға тырысқан басқа ер адамдарға агрессия жасай алады.

Құстардың сөйлесуі дыбыс дыбысы арқылы өтеді. Шопанның конгломерінен қара аққаны қатты ерекшелендіретін дауылдың дауысы адамдарға топтамаға шақырылады.

Табиғатта ақбөкен жануарлар дүниесінің басқа өкілдерінің қауіп-қатерлерінен толықтай айырылады. Алайда, бұл тек ересектерге ғана қатысты.

Асылдандыру


Аққу екі жасында жұбайын тауып алады. Содан бері олар өмірінің соңына дейін әріптестеріне адал болды. Құстар жаңбырлы маусымда өседі. Бұл су деңгейінің көтерілуімен тікелей байланысты және азықтың мөлшері айтарлықтай артып келеді. Ойын-сауық маусымының басталуына керемет би серіктестері кіреді, содан кейін жеке адамдар. Тасымалдау, әдетте, шамамен 7 жұмыртқасы бар. Олардың аққулар (әйелдер мен ерлер) 1,5 ай бойы инкубациялайды.

Балапандардың өмірінің алғашқы екі күнінде ғана тәуелсіздігі жоқ. Осы кезеңде олар ұядан шықпайды. Үшінші күннің өзінде балалар сәбилерді іздейді. Өмірінің алғашқы 5 айында, қара аққу суда, содан кейін қанатқа көтеріледі.

Бақытты аққулар және олардың күзетшісі

Тұтқында қара аққу қарапайым. Кез-келген өсімдік тағамдары, оның ішінде қырыққабат, қаз азығы және жүгері жасайды. Көптеген үйде қаздар бар, оларға су толтырылған шұңқырлар беріледі. Сонымен қатар, қара аққу қыстайтынға жол бермейді.

Жоғарыда айтылғандай, Австралия - көптеген экзотикалық өсімдіктер мен жануарлар түрлерінің сақталып қалған бөлек құрлығы. Алайда, адамның пайда болуымен, бұл барлық түрлер жойылу қаупіне ұшыраған. Мәселен, қара аққуларға қатысты олар аң аулаушылар мен браконьерлердің құрбандары болды, олар тартымды төмен және жұмыртқаны бар, сондай-ақ осы құс етінің дәмін татып көргісі келді. Аққуды жоғалтудың қасына қойған кезде, адам түрді сақтап қалу үшін шаралар қабылдауға тура келді. Осылайша, аралдың мемлекеттері үкіметтері қара аққуды бірлесіп қорғау және халықты қалпына келтіру туралы келісім жасасты.

Ақбөкен популяциясын қалпына келтіру саясаты айтарлықтай жетістікке қол жеткізді. Осылайша, кейбір малдар өсіп келеді, олар өз ұялары жанында орналасқан кеніштерде егін жинауға қатер төндіреді.

Қара аққулар арманы дегеніміз не?


Ғасырлар бойы құстың түсіне ұқсайтын қара түсті, кейінгі өмір мен символды бейнелейді. Бұл ақбөкеннің қайтыс болған ата-бабаларымыздың жердегі құбылысы ретінде әрекет ететін көптеген аңыздар мен дәстүрлерге әкеледі.

Егер сіз арман кітабына қарасаңыз, онда қара аққу туралы да сөз болады. Мәселен, коллекцияға сәйкес, мұндай құс қатысқан арман:

  • діріл және қауіпті байланыстар
  • қалаусыз кездесулер
  • жақындарының сатқындықтары
  • интуицияны жетілдіру
  • үй шаруасы
  • ажырату немесе кету
  • жалғыздық
  • тәуелділік
  • жоғалту.

Қара аққулар теориясы

Көптеген құстардың есімімен теорияның үні естілген. Алайда бұл нені білдіреді? Бұл теорияның негізін қалаушы Н.Талеб. Ол құстың бар екендігі туралы идеяның абсурд екеніне негізделген. Шынында да, көптеген кітаптарда қара аққу айтылды, бірақ Австралиямен бірге ашылды. Ашылу ең құнды табуға таң қалдырған орнитологтардың ақыл-ойын түбегейлі өзгертеді.

Теория Fooled Accidents атты кітабында толық жазылған. «Қара аққу» сөзі қоғамның барлық салаларында, ғылымнан саясатқа дейін қолдануға ие болды.

Құс қара аққудың пайда болуы

Қара аққу ұзындығы 1.1-1.42 метрге дейін жетеді, ал салмағы 3,7-9 кг-ға дейін жетеді. Қанаттар көлемі 1,6-2 метрді құрайды. Бұл түрдің өкілдері С әрпінің пішініндегі ең ұзын мойынға ие.

Ілініс қанатта ақ қанаттың қауырсынымен қара. Тұмсығы ақ түсте қызыл түсті. Көздің қызаруы қызғылт немесе қоңыр болып табылады.

Әйелдер еркектерден аз. Жасөспірімдікке жетпеген құстарда ақшыл көгілдір түсті, тұмсығы қараңғы емес, қанаттардың шеттері жеңіл. Қара аққулар суда және ауада музыкалық дыбыстарды жасайды.

Қара аққулар - табиғаттың шедеврі.

Планетада қара аққулардың мекендеу ортасы

Үйрек отбасының қара-аққұйрықтары - Австралия мен оның көрші аралдарының тумасы. Қара аққулар солтүстік және орталық аймақтарды қоспағанда, бүкіл материкте өмір сүреді. Бұл құстардың ең көп саны құрлықтың оңтүстік-батыс және шығыс бөліктерінде шоғырланған, өйткені бұл жерлер сулы-батпақты жерлерде мол.

Қара аққудың тағамдары мен өмір салты

Қара аққулар бай өсімдіктермен көлдер мен өзендердің жағалауларында тұрады. Олар жағалаудан жүздеген метр жерде орналасқан ашық теңізде жүзе алады.

Бірнеше аққулар бір рет және барлық өмір бойы қалыптасады.

Бұл құстар үлкен қоныс аударуды жасамайды, бірақ сонымен бірге ондаған шақырым жылжып, тіршілік ету ортасын оңай өзгереді. Мұндай ұшулардың себебі - құрғақшылық, немесе, керісінше, ылғалдылықты арттыру.

Тұтқырлық кезеңінде қара аққу оның барлық түсуін жоғалтады және бір ай бойы ұшуға болмайды. Мольцинация кезінде құстар су бетінен шығып, жыртқыштардан қорғайды.

Негізінен, қара аққулар өсімдіктердің тағамдарын жейді: су өсімдіктері мен кіші балдырлар. Сонымен қатар, диетаға дәнді дақылдар кіреді. Қара аққулар да шөпті жейді және жапырақтары жейді.

Су бетінде жүзіп жүрген құстар, олардың мойндарын суда терең сіңіріп, түбінен өсімдіктер шығарады. Мұндай батыру кезінде дене көлденең қалыпта қалады.

Ұшақтармен қайықпен саяхат.

Даярлау

Қара аққулар өмірге жұпты құрады, бірақ олардың 6% -ы құлдырайды. Үйлену уақыты ақпан айынан қыркүйек айына дейін созылады. Құстар ірі колонияларда ұя.

Жұптар ұсақ суда ұялар салады. Шөптер мен бұтақтардың ұясы 1,5 метр диаметрге, биіктігі - 1 метрге жетеді. Жұқа ұялар жыл сайын пайдаланылады, оларды жөндейді және жаңартады.

Қара аққулардың рахаты кез-келген балеринаға қызықтырады.

Тасымалдау 4-8 жұмыртқадан тұрады. Зардаптандыру 35-40 күн созылады, бұл ретте ата-аналар бұл процеске қатысады. Қара аққулар балаларды 9 ай бойы күтеді, әзірге жастар қанатында. Балалар жиі ата-аналарының артына шығып, осылай жүреді. Бұл құстар өмірдің 3-ші жылы толығымен қалыптасады.

Қараңызшы және адам

Еуропалықтар Австралияға қоныс аудармас бұрын, аққулардың тек қана ақ түстері бар деп есептелді, бірақ 1697 жылы қара қарақаттың үлкен тұрғындарының континенттерінің батысында Виллем Вламинк бастаған экспедицияның бұл көрінісі өзгерді. Рас, сіз ежелгі рим ақыны Ювеналдың ең көне қанатты сөзін әлі де тыңдай аласыз - «жақсы адам - ​​қара аққу сияқты сирек». Еуропада көптеген жылдар бойы қара аққу үрейлі құс болды және оның қайғы-қасіретіне байланысты бақытсыздықтың хабаршысы болды. Бірақ XIX ғасырдың ортасынан бастап бұл ерекше құс Еуропа мен Солтүстік Америкаға парктер мен тоғандарды безендіру үшін белсенді түрде импортталды.

Австралиядағы үйде бұл түрдің белсенді жойылуы болды. Мольта кезінде аққу (басқа Anseriformes секілді) біраз уақыт ұшуға қабілеттігін жоғалтады және жеңіл жыртқышқа айналады. Аққулар саны тез төмендеді. Алайда, бірқатар экологиялық шараларды қабылдағаннан кейін. Қазір Австралия мен Жаңа Зеландияның кейбір аудандарында аққулардың елеусіз түсірілуіне тағы бір рет кірісіп кетті: олардың саны бірнеше есе өсті, кейде ауыл шаруашылығына үлкен зиян келтіріп, өрістерге шабуыл жасай алады.

Спред

Қара аққу Австралияның барлық жерінде және Тасмания аралында орналасқан, ол Жаңа Зеландияда ғасырда енгізілген. Бұл құс мінсіз жетеді және Австралияның құрғақ климатында өмірге бейімделіп, кейде құрлықтағы судың тұщы суын іздеумен айналысады. Басқа аққулардан айырмашылығы, қара аққу қоныс аударатын құс емес.

Көрініс

Аққулар аққулардың арасында орташа өлшемді. Құстар 5-тен 9 кг-ға дейін, өсу 1,5 метрге жетуі мүмкін, қанаттар - 2 метрге дейін, еркектер әдетте әйелдерден көп болады. Жалтырақтың негізгі түсі қара түсті реңкпен, қанаттардың шетіндегі сәбилер сәл бұралған. Ұшу кезінде қанат аймағында ақ қауыздар пайда болады. Мойын барлық аққулар арасында ең ұзын, тұмсық ақ сақинамен ақшыл қызыл болып табылады. Қара түсті көлеңкеде боялған көздің итбалығы қара түсті аяғы.

Диета және азықтандыру тәртібі

Ұзын мойын суықтың резервуардың түбінен тамақ алуға көмектеседі. Ол қалай батыру керектігін білмейді, сондықтан ол таяз суда немесе жағада тамақтанады. Ол негізінен су өсімдіктеріне және олардың тамырларына, сондай-ақ шөптер, жапырақтары мен бұталар мен ағаштардың жас бұтақтары бар су қоймаларының жағасында өсетін өсімдіктерге арналған. Аққулар көбелегі фермерлерді ұнатпайтын өсімдіктердің егістіктерінде жиі тамақтанады. Бір су қоймасынан екіншісіне көшу, аққулар бірнеше ондаған шақырым қашықтықты қамтуы мүмкін.

Әлеуметтік мінез

Аққұйрықтың адалдығы аңызға айналған қара аққуларда өзара әрекеттесуді толық көрсетеді: осы құстардың жұптары өмірге қосылады.
Аққулар тобы ішінде өте жақын, сөздің мағынасында, қарым-қатынастар да қалыптасады. Және барлық бірге ұшып, ұялар салу және балапандар бір-біріне өте жақын. Көшу кезеңінде қара аққулар бірнеше жүз жұп құстардан тұратын колонияларға жиналады (аққулар жұп болып саналады). Дегенмен, ересек еркектер кейде жастарды қуып, үй-жайда ұя салады. Еркек пен әйел бірге ұя салуда, олар сондай-ақ ұрпақ уақытын бөліседі.

Вокализация

Қара аққудың біршама қатал, қатал дауысы бар, құстар бір-бірімен сәлемдесу немесе қауіп туралы ескерткен кезде естілуі мүмкін. Ұшу кезінде олар ұзақ қашықтықта жақсы естіген күшті және терең керней дыбыстарын жасай алады. Осындай дыбыстармен олар туыстарын шақыра алады немесе тітіркендіреді.

Хайуанаттар бағында өмір тарихы

Үлкен тоғанда қара аққулар жыл бойына көруге болады, бірақ қара аққулар өздерінің ақ түстерінен әлдеқайда аяз зардап шегеді, сондықтан орнитологтар осы құстардың жағдайын мұқият қадағалайды. Егер аққулар мұзбен жабылған болса, олар жылу бөлмесіне ауыстырылады. Қара аққулар басқа түрлерден гөрі көбірек, ал қатаң аяздарда шашырау қатырылады.
Біздің хайуанттағы ақбөкендер шөпті өсіретін жақсы нәзік борты бар резервуарға қол жеткізе алады. Сонымен қатар, хайуанаттар аққабат қырыққабат, үгітілген сәбіз, тары, жүгері, бидай және арнайы тауық жемісін жейді. Жақсы күтім мен тамақтанудың арқасында, жыл сайын хайуанаттарда балапандар пайда болып, олардың өсуі біздің қонақтарымызды бақытты етеді.

Өлшемдері және салмағы

Біз әйелдер мен еркектердің сипаттамасымен танысуды ұсынамыз.

  • ер салмағы шамамен 7-8 кг.
  • әйелдер салмағы шамамен 4-5 кг құрайды.
  • дененің ұзындығы шамамен 140 см.
  • әйелдің ұзындығы шамамен 110 см.
  • қанаты 200 см жетуі мүмкін.

Қара аққулардың бұдырлардан айырмашылығы бар - олардың дауысы бар, соның арқасында олар бір-бірін қарсы алады, ал олардың басы көтеріліп, құлайды. Құстар су қоймасының ортасында жүзіп, бастарын суға салып, құбырды соққылап, өз туыстарын шақырады немесе олардың көңілінен шықпайды.

Қай жерде және қанша тұрады

Бұл әдемі құс Австралия мен Тасманияда жиі кездеседі. XIX ғасырдың ортасында қара қыбыр Жаңа Зеландияға әкелінді, онда ол сәтті қоныстанды. Еуропа елдерінде және Солтүстік Америкада құстардың саябақта немесе табиғат қорында болуы мүмкін.

Олар резервуарларды таза судың ағып жатқан тереңдігін көреді.

Жабайы табиғатта өмір сүретін қара аққулардың жасы 10 жылға дейін болуы мүмкін.

Жабайы өмір салты

Қара аққу және басқа су құстары арасындағы айырмашылық, аққулардың басқа түрлерін қоса алғанда, ол қоныс аударатын құстарға қолданылмайды. Дегенмен, ол өзінің мобилдігімен мақтана алады - тіпті шамалы шу естіп, оны орналастыру орнына ауысуға тырысады.

Дегенмен, жаңа орынның қашықтығы әдетте 100 метрден аспайды, әдетте, құстар өздерінің бүкіл өмірін туып, өсірген жерде өмір сүреді. Жас ерлер басқа ер адамдарға олардың мекендейтін жерлеріне қоныстануға жол бермейді.

Ұшу кезеңі

Неке кезеңі әртүрлі кезеңдерге түсіп, аймаққа байланысты болуы мүмкін. Бұдан басқа, жыл сайын судың жоғары циклдары үлкен әсер етеді. Еуропаға әкелінген қара қошқылдар австралиялық ырғақты өзгертпейді және тіпті қыс мезгілінде балапандарын өсіре алады.

Кіріп жүрген адамдар колонияларда кездеседі - олар таяз судағы төбе түрінде үлкен ұя салады. Олар ұялы жыл сайын өзгермейді, әдетте олар тұрақты болып табылады. Қара аққулар өте адал, сондықтан көбінесе өмірді жалғастыру кезінде серіктестерді өзгертпейді.

Ұяды әдетте екі ата-анамен бірге жасайды, содан кейін олар ұрпақтар туралы қамқорлық етеді.

Әйелдер 4-тен 8-ге дейін жасыл түсті жұмыртқаларды жағымсыз иіспен қоя алады. Ата-аналар оларды 6 апта бойы инкубациялау кезегін алады. Өкінішке орай, ерлер бұл жауапкершілікті жеңе білу үшін өте жақсы емес және көбінесе жұмыртқаны айналдырмайды немесе тіпті отыра алмайды. 35-40 күн бойы жұмыртқаны дәйекті инкубациялаудан кейін балапандар дүниеге келеді. Барлық балапандардан кейін бүкіл отбасы суда болады.

Үйдегі қиындықтар

Қажет болса, қара көгершіндерді үйде өсіруге болады, бірақ бұл құсты сақтаудың кейбір ережелерін білу керек.

Для того, чтобы птица смогла приспособиться, важно создать для неё условия, максимально приближенные к естественным.

В летнее время это может быть домик-укрытие, где птицы будут находиться и днём и ночью. Представляет он собой будку на воде. Для двух лебедей площадь должна составлять 1 квадратный метр по полу. Төбені еденге ұқсас сабанмен оқшаулау керек. Үйде ішіп-жеу керек. Бірақ қысқы кезеңде үйді дайындау қажет. Ішкі және таза құрғақ болуы өте маңызды. Жарықтар мен сызбаларды болдырмау керек. Сыртта суық болған кезде, бөлменің жасанды жылытуына қамқорлық жасау керек - бұл жылы кілем немесе жылытылатын едендер болуы мүмкін.

Құрылымның биіктігі 2-2,5 м, ал ауданы - екі аққу үшін 2-2,5 шаршы метр. Еденге сабан, саз немесе қытырлақ қойыңыз. Қалыңдығы 10 см кем болмауы керек.

Үйді жүйелі түрде тазалап, оны қоқыспен тазалау қажет. Қоқысты кемінде 7 күнде өзгерту керек. Ауа температурасын + 16-18 ° C-ге дейін қамтамасыз ету керек, ал қыс мезгілі 14-16 сағатқа созылуы керек.

Жуынатын құстар үшін кәстрөлдер мен шұңқырларды қолдануға болады. Бірақ көбейту үшін, олардың көп су кеңістігі қажет. Әрине, тоған бар ма, көлдің кішкене бөлігін де қоршауға болады ма? Жақын маңдағы табиғи су қоймалары болмаса, қолда бар құралдарды пайдалана отырып, оны аумағыңызда салу қажет.

Қысқы суыққа қалай төзуге болады

Қара аққулар аязды тым жақсы ұстамайды. Өйткені, олар аздаған шелектерге ие, ол басқа тұқымдарға қарағанда, оларды төмен температурадағы қарсыласудан айырады. Көптеген және салауатты болу үшін олар жылуды қажет етеді. Аяздану, жарақаттану, инфекциялар, кейде өлім болуы мүмкін.

Нені қамтамасыз ету керек

Құстарды тамақтандыру күніне екі рет жүргізіледі. Алғашқы тағам, таңертең, көкөніс жеміс қоспасы бар, ақ нан ұнтағынан тұрады. Кешке тамақтандыруға буға пісірілген дәндер мен тартылған балық құю қажет. Қоспаны сумен толтыру маңызды, сондықтан құс өздігінен азық-түлікті шығара алады. Жазда көкөніс жемісінің негізі сәбіз және қырыққабатты ұсақтайды. Қыс мезгілінде көкөністер жойылып, туралған құрғақ шөптен алынады. Сіз кішкене жүгері, бұршақ, тары, сұлы және арпаны бере аласыз. Оларды пісіріп, жақсы жағыңыз.

Қыста құстарда семіруді болдырмау үшін берілген астық мөлшерін азайту қажет.

Әдеттегі тағамнан басқа диетаға және минералды қоспаларға қосу керек. Бұл дұрыс тауық еті үшін жақсы. Кейде микроэлементтердің жиынтығы түрлі дәрілерден бөлек жүргізіледі. Олар суда араласады және 20-30 күн бойы құсқа беріледі, содан кейін олар 1 айға үзіліс жасап, курсты қайталайды.

Құс наны, әсіресе қара, бермеу ұсынылмайды, себебі ас қорытуды елеулі проблемалар тудыруы мүмкін.

Қара аққу - судың кез-келген сәтін безендіре алатын әдемі құс. Өз қалауымен және қабілетімен, әрқайсысы өзінің ауласында әсем құсты алады. Дегенмен, еске салатын әдемі адамға қамқорлық пен дұрыс күтім қажет.

Pin
Send
Share
Send
Send